Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «دانا»
2024-05-07@16:07:25 GMT

آیین‌های ۱۳ بدر در آذربایجان‌غربی

تاریخ انتشار: ۱۳ فروردین ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۶۹۱۵۱۶

آیین‌های ۱۳ بدر در آذربایجان‌غربی

آئین های روز طبیعت اگرچه طی دهه های اخیر تا حدودی دچار تغییر شده اما هنوز برخی از خانواده های آذربایجان غربی پختن غذاهای سنتی، اطراق در کنار رودخانه ها، جمع آوری گیاهان کوهی، بازی های بومی – محلی و سپردن سبزه عید به آب را به عنوان بخشی از آئین سیزده بدر فراموش نکرده اند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از اروم نیوز، سیزده بدر تا حدود زیادی آخرین آئین های نوروزی آذربایجان غربی پس از گذراندن چندین روز آداب و رسوم سنتی همچون خانه تکانی، تکم گردانی، چهارشنبه سوری، تحویل سال، سفره هفت سین و دید و بازدید است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

امروزه بازی های بومی و محلی روز طبیعت در برخی از موارد جای خود را به والیبال خانوادگی و فوتبال داده و پختن کباب نیز جایگزین آش دوغ، دلمه و کوفته شده اما سماور ذغالی بیشتر خانواده ها در این روز همچنان گرمی بخش محفل خانواده هاست.

به گفته یک مردم شناس، جوانان آذربایجان غربی در روز طبیعت به شادی، نواختن ساز و قاوال و بازی های سنتی همچون پِلَه دَسته، چیلینگ آغاج، آرادا قالدی، والیبال و جوراب بازی می پردازند.

حسن سپهرفر افزود: دختران دم بخت هم برای بخت گشایی خود سبزه گره می زنند و با نزدیک شدن به غروب آفتاب، سبزه ها را برای رشون و جاری بودن زندگی به آب نهرها و چشمه سارها می اندازند.

وی اضافه کرد: در این روز فعالیت های مدیریت کشاورزی و دامداری چون لایروبی انهار، بکار گیری چوپان و گاوچران و نوبت بندی آب کشاورزی توسط بزرگان در برخی روستاهای آذربایجان غربی انجام می شود.

سپهرفر بیان کرد: از دیدگاه مردم شناختی چنین سنت هایی که در متن خود تحکیم وحدت، هماهنگی، تفکر در نظم الهی، احترام به حقوق هم و انسان های دیگر و محیط را داراست، ارتباط عمیق میان نوروز و صلح را نشان می دهد.

وی افزود: این صلح اندیشه ورز بوده و از همان تفکرات و اندیشه پاک انسانی نشأت گرفته است تا با تدبر در عناصر آن افراد را به سوی نگرش های صلح دوستانه و به دور از تنش ها هدایت کند.

یک پژوهشگر فرهنگ فولکلور نیز گفت: با فرا رسیدن سیزده فروردین، آداب دید و بازدید به پایان می رسد و اهالی آذربایجان غربی از روز دوازده فروردین خود را برای روز سیزده بدر آماده می کنند تا به دامان طبیعت روی بیاورند.

طاهر شفیع پور افزود: مردم این استان اطراق در کنار رود خانه ها را ترجیح می دهند زیرا این مراسم فرهنگی با انداختن سبزه به آب رودخانه به پایان می رسد.

وی با اشاره به اینکه آجیل و میوه باقی مانده از ایام نوروز در این روز مصرف می شود، اضافه کرد: از سالیان دور غذاهای محلی و سنتی چون دلمه برگ مو و کوفته زینت بخش سفره های مردم این استان در روز طبیعت بوده اما امروزه انواع کباب را نیز بر این سفره رنگین افزوده شده است.

به گفته شفیع پور، والیبال و فوتبال از تفریح های اصلی جوانان این خطه در زمان حاضر بوده اما بازی های سنتی چون پله دسته، تاب بازی و آرادا قالدی که از گذشته پای ثابت سرگرمی های این روز بوده است، همچنان طرفداران زیادی در بین خانواده های این استان دارد.

این پژوهشگر فرهنگ فولکلور بیان کرد: در بعضی از روستاهای استان آب پاشی به یکدیگر که نشانه پاکی و خوش یمنی است هنوز طرفداران خاص خود را دارد.

شفیع پور افزود: در این روز دوستداران طبیعت که به کوهپایه های آذربایجان غربی پناه می برند، به جمع آوری و چیدن گیاهان کوهی نیز روی می آورند.

یک مردم شناس دیگر گفت: مردم این منطقه سبزه ای که از اول سال در منازل خود پرورش داده اند را در آب جاری رها می کنند و این اقدام در حقیقت ‘ تقدیم هدیه به الهه آب’ است.

عیسی عزیز نژاد افزود: برخی دختران مجرد نیز در این روز معمولا به دور از چشم بزرگترهای خود تار موی خود را به سبزه ای در طبیعت با نیت فراهم شدن مقدمات ازدواجشان در سال جاری گره می زنند.

گفتنی است، روز سیزدهم فروردین روز طبیعت فرصتی برای دوری از فضای مجازی و تقویت ارتباطات اجتماعی است؛ روزی که در سایه جمع شدن خانواده ها دور هم نشاط اجتماعی بیشتر شده و همبستگی اجتماعی تقویت می شود.

منبع: دانا

کلیدواژه: آذربایجان غربی خانواده ها روز طبیعت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۶۹۱۵۱۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برگزاری آیین پایانی ششمین جشنواره ملی روستایی و عشایری رضوی در استان بوشهر

به‌گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز بوشهر، ششمین جشنواره ملی روستایی عشایری رضوی در روستای سرکره شهرستان دشتستان استان بوشهر برگزار شد و ساکنان ۶ روستای دشتستان ضمن پذیرایی از میهمانان، خانه‌هایشان را با تمام تجهیزات در اختیار شرکت‌کنندگان در این رویداد قرار دادند.

در آیین اختتامیه این جشنواره، برترین‌های بخش «چاووشی‌خوانی، منقبت خوانی»، «پرده‌خوانی، نقالی» و «عکس روستایی» معرفی شدند.

مدیر بیست و یکمین جشنواره بین‌المللی امام رضا علیه‌السلام با بیان این‌که رویکرد جشنواره فرهنگی هنری رضوی، مردمی‌سازی و مشارکت مردم در برپایی این جشنواره است، افزود: آشنایی بیشتر جوانان و نوجوانان با فرهنگ رضوی از اهداف مهم برگزاری این جشنواره در روستا‌ها است.

فرهاد قائمیان با قدردانی از مردم روستا‌های دشتستان و به‌ویژه سرکره در میزبانی از هنرمندان این جشنواره گفت: سیره رضوی در استان بوشهر به ویژه در روستا‌های این استان ترویج دارد به‌گونه‌ای که مردم روستای سرکره دشتستان به‌عنوان میزبان جشنواره روستایی و عشایری رضوی، از میهمانان در بخش‌های مختلف اسکان، پذیرایی و خدمات‌رسانی استقبال کردند.

وی رشد کمی و کیفی تهیه و تولید آثار در ششمین جشنواره ملی روستایی عشایری رضوی را مورد اشاره قرار داد و اضافه کرد: در این جشنواره ۵۰ هنرمند در سه حوزه «چاووشی‌خوانی، منقبت خوانی»، «پرده‌خوانی، نقالی» و عکس روستا از استان‌های خراسان رضوی، اردبیل، مرکزی، لرستان، کرمانشاه، خراسان جنوبی، کهگیلویه و بویراحمد، مازندران، همدان، اصفهان و بوشهر با ارائه آثار خود شرکت کردند.

مدیر بیست و یکمین جشنواره بین‌المللی امام رضا (ع) اضافه کرد: ۱۵۰۰ اثر به این جشنواره عرضه شد که در بخش‌های مختلف با رای داوران برترین‌ها انتخاب و تجلیل شدند.

عبدالرحیم افروغ مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان بوشهر هم با بیان این‌که ولایت‌مداری و عشق به ائمه طهارت علیه‌السلام در مردم استان بوشهر نهادینه است، گفت: مردم استان بوشهر توجه ویژه‌ای به فرهنگ و سیره ائمه طهارت علیه‌السلام دارند و خدمت کردن در این مسیر را مایه افتخار خود می‌دانند.

در این آیین از برترین‌ها در بخش‌های عکاسان آزاد، عکاسان روستایی رضوی، پرده خوانی و نقالی روستایی و عشایری رضوی، مدیحه سرایی و چاووشی خوانی روستایی و عشایری رضوی، پیشکسوت نغمه خوان، مدیحه سرا و چاووشی خوان روستایی و عشایری تجلیل شد.

 

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

دیگر خبرها

  • آیین تجلیل از معلمان نمونه مرودشت برگزار شد
  • ۷۱ درصد از حجم سدهای آذربایجان‌غربی پر آب است
  • بازش برف و تگرگ بهاری در شهرهای آذربایجان غربی
  • ۷۱ درصد از حجم سد‌های آذربایجان‌غربی پر آب است
  • شهروند خبرنگار؛پیگیری تخریب پل روستایی در چالدران
  • حضور ۴ تن از مسئولان آذربایجان غربی در سامانه سامد
  • امدادرسانی خودجوش مردم دیزج دیز به افراد گرفتار در سیل + فیلم
  • پربازدیدهای خبرگزاری صدا وسیمای آذربایجان غربی
  • شوط پربارش‌ترین شهر آذربایجان‌غربی در ۲۴ ساعت گذشته بود
  • برگزاری آیین پایانی ششمین جشنواره ملی روستایی و عشایری رضوی در استان بوشهر